Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Bardzo smaczny przepis na delikatny i aromatyczny pasztet pieczarkowy. Doskonały z ciemnym pieczywem, pomidorami i cebulką.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 duże cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić, pokroić i odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na 2 łyżkach masła.
2Cebule pokroić w plastry i zeszklić na pozostałym maśle.
3Pieczarki, cebulę przemielić lub zmiksować, dodać bułkę tartą, 3 łyżki wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz żółtka, starannie wymieszać.
4Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.
5Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej słoniną foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.
Porcja dla:
6 osób