Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Bardzo smaczny przepis na delikatny i aromatyczny pasztet pieczarkowy. Doskonały z ciemnym pieczywem, pomidorami i cebulką.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić, pokroić i odparować na suchej patelni, a następnie zrumienić na 2 łyżkach masła.

2Cebule pokroić w plastry i zeszklić na pozostałym maśle.

3Pieczarki, cebulę przemielić lub zmiksować, dodać bułkę tartą, 3 łyżki wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz żółtka, starannie wymieszać.

4Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.

5Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej słoniną foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.

Porcja dla:

6 osób