Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pęczotto z ananasem, duszone w mleku kokosowym z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Spis rzeczy wydaje się długi, ale się nie przerażajcie – większość to przyprawy, które każdy powinien u siebie znaleźć. A jeśli nie, to czas najwyższy zakupić! W tak sporządzonej mieszance pęczak musi dobrze smakować – nawet mój wymagający towarzysz życia, dotychczas karmiący pęczakiem ryby, wylizał patelnię i poprosił o powtórkę dania.

Składniki:

  • oliwa z oliwek/olej sezamowy lub inny delikatny
  • 1 cebula (biała/cukrowa)
  • 1/2 twardej biało-zielonej części pora
  • plaster korzenia selera (ok. 2 łyżki startego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa na czubku noża
  • 2 goździki

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzewamy ok. dwie łyżki oliwy lub oleju, wsypujemy poszatkowaną drobno cebulę, por i seler.

2Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pokrojony czosnek, a następnie pęczak.

3Całość mieszamy, dosypujemy przyprawy: kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki (wszystko rozdrobnione), po czym dolewamy mleko kokosowe.

4Całość mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywierała do patelni tak długo, aż pęczak będzie miękki (jednak nie rozgotowany!). Jeśli kasza wchłonie mleko i będzie wciąż twarda, dolewamy trochę wody (lub zalewy z ananasów).

5Dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki ananasów, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, paprykę i sól. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy wg uznania i na koniec dosypujemy kurkumę (lub mieszankę curry), delikatnie mieszając dla uzyskania jednolitego koloru.

6Wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

Porcja dla:

2 osób