Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Wspaniały przepis na aromatyczne risotto w prawdziwie włoskim stylu. Gotowane z pieczarkami z dodatkiem wytrawnego wina, karczochów i parmezanu.

Składniki:

  • 3 szklanki (700 ml) bulionu warzywnego
  • 2 szklanki (450 ml) wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1W garnku zagotować bulion z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu.

2W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, ryż i pieczarki, podsmażać przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dolać wino i gotować, mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Stopniowo dolewać bulion po 1/2 szklanki na raz, mieszając, aż kolejne dawki zostaną wchłonięte.

3Kiedy ryż będzie miękki, dodać pietruszkę, karczochy i parmezan, wymieszać i gotować jeszcze przez 5-6 minut.

Porcja dla:

4 osób