Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Prosty i aromatyczny przepis na pieczeń w sosie z białego wina. Smakuje na gorąco z ziemniakami i sałatką i równie dobrze na zimno do kanapek.
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanka (120 ml) wody
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
2W miseczce wymieszać wino z wodą i musztardą. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem.
3W brytfance rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polać sosem i wstawić do piekarnika.
4Piec przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso sosem. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić w plastry.
Porcja dla:
4 osób