Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Prosty i aromatyczny przepis na pieczeń w sosie z białego wina. Smakuje na gorąco z ziemniakami i sałatką i równie dobrze na zimno do kanapek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanka (120 ml) wody
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.

2W miseczce wymieszać wino z wodą i musztardą. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem.

3W brytfance rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polać sosem i wstawić do piekarnika.

4Piec przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso sosem. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić w plastry.

Porcja dla:

4 osób