30 min.
150 min.
1620 min.
Czarna fasola i ryż to dodatki do tej pysznej pieczeni, którą wzbogacić może też sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i rukoli, polanej kwaskowatym dressingiem z kolendrą. Resztki pieczeni można użyć do kanapek z serem żółtym, szynką i jajkiem – najlepiej stostowanych!
Składniki:
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 szklanki (80 ml) soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię. Dodać kmin rzymski i pieprz i prażyć, stale mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromaty (ok. 2 minuty). Ostudzić.
2Uprażone przyprawy rozkruszyć w moździerzu wraz z czosnkiem, solą, i oregano. Utrzeć na pastę. Można tę czynność wykonać tez w miseczce lub w robocie kuchennym. Przełożyć pastę do małej miseczki i dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny, limonki, sherry i oliwę.
3Włożyć mięso do dużego worka, dodać marynatę i szczelnie zamknąć worek. Wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin, od czasu do czasu odwracając mięso na drugą stronę.
4Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.
5Mięso wraz z marynatą przełożyć na brytfankę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2,5 godziny, polewając od czasu do czasu sokami z brytfanki, lub do czasu aż termometr kuchenny wetknięty w mięso wskaże 63 stopnie C. Jeśli sok w brytfance zbyt odparuje, dodawać niewielkie ilości wody. Przełożyć mięso na deskę do krojenia, luźno przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry i podawać.
Porcja dla:
8 osób