15 min.
45 min.
60 min.
Proste danie z kaszy z selerem naciowym, papryką i pieczarkami. Czasem dodaję też startą cukinię, a pieczarki można opuścić.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 zielona papryka, posiekana
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Postawić brytfankę na średnim ogniu i stopić masło. Dodać cebulę i zesmażyć na rumiano (5-8 minut).
3Dodać seler i smażyć, mieszając, aż zacznie mięknąć (ok. 5 minut).
4Dodać kaszę i wymieszać, aby się dobrze pokryła masłem. Dodać pieczarki i paprykę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
5Przykryć brytfankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż kasza będzie prawie miękka.
6Odkryć brytfankę i piec aż kasza wchłonie większość płynu – ok. 15 minut. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób