Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste danie z kaszy z selerem naciowym, papryką i pieczarkami. Czasem dodaję też startą cukinię, a pieczarki można opuścić.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Postawić brytfankę na średnim ogniu i stopić masło. Dodać cebulę i zesmażyć na rumiano (5-8 minut).

3Dodać seler i smażyć, mieszając, aż zacznie mięknąć (ok. 5 minut).

4Dodać kaszę i wymieszać, aby się dobrze pokryła masłem. Dodać pieczarki i paprykę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.

5Przykryć brytfankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż kasza będzie prawie miękka.

6Odkryć brytfankę i piec aż kasza wchłonie większość płynu – ok. 15 minut. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób