Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Soczysta kaczka, którą się łatwo piecze, a następnie podaje ze wspaniałym sosem z agrestu. Przepis można zmodyfikować, używając piersi kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze prostszy. W takim wypadku jednak nie uzyska się tyle sosu.

Składniki:

  • 1 kaczka (1,5 kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g agrestu w puszce
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta kardamonu

Przygotowanie:

1Kaczkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć ją solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Włożyć do brytfanki piersią do dołu i piec przez 30 minut. Odwrócić kaczkę piersią do góry i piec jeszcze przez 90 minut, aż będzie rumiana i chrupiąca. Często podlewać sosami z brytfanki.

2Wyjąć kaczkę i umieścić na ciepłym talerzu; przykryć folią aluminiową.

3Agrest odcedzić i drobno zmiksować. Sos w brytfance podlać wodą, zeskrobać z dna przypalone resztki i całość przecedzić przez sito. Przelać do rondelka, dodać zmiksowany agrest i chwilę gotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki, gotować dłużej. Doprawić solą, pieprzem, gałką i kardamonem.

4Pokroić kaczkę i podawać z sosem.

Porcja dla:

2 osób