20 min.
120 min.
140 min.
Soczysta kaczka, którą się łatwo piecze, a następnie podaje ze wspaniałym sosem z agrestu. Przepis można zmodyfikować, używając piersi kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze prostszy. W takim wypadku jednak nie uzyska się tyle sosu.
Składniki:
- 1 kaczka (1,5 kg)
- sól i pieprz do smaku
- 250 g agrestu w puszce
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta kardamonu
Przygotowanie:
1Kaczkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć ją solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Włożyć do brytfanki piersią do dołu i piec przez 30 minut. Odwrócić kaczkę piersią do góry i piec jeszcze przez 90 minut, aż będzie rumiana i chrupiąca. Często podlewać sosami z brytfanki.
2Wyjąć kaczkę i umieścić na ciepłym talerzu; przykryć folią aluminiową.
3Agrest odcedzić i drobno zmiksować. Sos w brytfance podlać wodą, zeskrobać z dna przypalone resztki i całość przecedzić przez sito. Przelać do rondelka, dodać zmiksowany agrest i chwilę gotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki, gotować dłużej. Doprawić solą, pieprzem, gałką i kardamonem.
4Pokroić kaczkę i podawać z sosem.
Porcja dla:
2 osób