Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

To wyjątkowe danie z kuchni włoskiej – świeża makrela pieczona z aromatyczną szałwią i masłem oraz dodatkiem jajka roztrzepanego z sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 4 świeże makrele
  • sól i pieprz do smaku
  • 70 g masła
  • 8 listków szałwii
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 60 g migdałów w płatkach, uprażonych

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.

2Makrele opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać masło i szałwię.

3Piec przez 20 minut.

4W międzyczasie ubić jajka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszaniną polać ryby i piec jeszcze przez 8 minut.

5Przed podaniem makrele posypać płatkami migdałów.

Porcja dla:

4 osób