Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To wyjątkowe danie z kuchni włoskiej – świeża makrela pieczona z aromatyczną szałwią i masłem oraz dodatkiem jajka roztrzepanego z sokiem z cytryny.
Składniki:
- 4 świeże makrele
- sól i pieprz do smaku
- 70 g masła
- 8 listków szałwii
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 60 g migdałów w płatkach, uprażonych
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
2Makrele opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać masło i szałwię.
3Piec przez 20 minut.
4W międzyczasie ubić jajka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszaniną polać ryby i piec jeszcze przez 8 minut.
5Przed podaniem makrele posypać płatkami migdałów.
Porcja dla:
4 osób