Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
W dzieciństwie, po wyprawie do lasu, babcia robiła z jagód wszelakie pyszności. A to pierogi, innym razem bułki na parze. Jedną z ulubionych potraw były leniwe pierogi. Jagodowe – w kolorze i smaku.
Składniki:
- 300 g białego sera
- 150 g jagód
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka, rozdzielić białka od żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1Ser należy zmielić przez maszynkę.
2Do sera dodać jagody, cukier, sól, żółtka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
3Ubić trzepaczką białka i dodać do masy serowo-jagodowej.
4Uformować z ciasta wałek i pokroić na skośne kluseczki. Gotować we wrzącej wodzie ok 5 minut. Posypać na talerzu jagodami i cukrem. Można dodać bitą śmietanę.
Porcja dla:
4 osób