Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

W dzieciństwie, po wyprawie do lasu, babcia robiła z jagód wszelakie pyszności. A to pierogi, innym razem bułki na parze. Jedną z ulubionych potraw były leniwe pierogi. Jagodowe – w kolorze i smaku.

Składniki:

  • 300 g białego sera
  • 150 g jagód
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka, rozdzielić białka od żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1Ser należy zmielić przez maszynkę.

2Do sera dodać jagody, cukier, sól, żółtka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.

3Ubić trzepaczką białka i dodać do masy serowo-jagodowej.

4Uformować z ciasta wałek i pokroić na skośne kluseczki. Gotować we wrzącej wodzie ok 5 minut. Posypać na talerzu jagodami i cukrem. Można dodać bitą śmietanę.

Porcja dla:

4 osób