Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Słodko-kwaśny sos dodaje niezwykłego aromatu i smaku tej polędwicy. Mięso najpierw jest obsmażane na patelni, a następnie pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku lub nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2-3 pory lub cebule, posiekane
  • 2 zielone kwaśne jabłka, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2W miseczce wymieszać sól z pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Natrzeć polędwicę i obsmażyć na patelni z wszystkich stron.

3Przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 70 stopni C. Odstawić na 10 minut zanim zaczniemy ją kroić.

4W trakcie, gdy mięso się piecze, na patelnię, na której było obsmażane dodać więcej oleju, wrzucić pory i jabłka, i doprawić solą i pieprzem. Podsmażać przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Przełożyć do miski.

5Zrobić zasmażkę: wymieszać mąkę z wodą. W rondelku zagotować sok. Gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodać wodę z mąką i mieszać trzepaczką przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Polać powstałym sosem jabłka i dokładnie wymieszać.

6Polędwicę kroić na porcje i polewać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Porcja dla:

4 osób