Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Wspaniały przepis na niezwykłe kotlety mielone. Bardzo łatwo się je przygotowuje, a żurawina nadaje im zaskakującego smaku. Mają mniej tłuszczu, bo nie smaży się ich w oleju.
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 szklanka (100 g) bułki tartej
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i keczupem. Formować małe kotleciki i piec przez 30 minut.
3W rondelku, na małym ogniu podgrzać żurawinę wymieszaną z sosem barbecue, brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Dodać kotlety i gotować przez 1 godzinę. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
7 osób