Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Wspaniały przepis na niezwykłe kotlety mielone. Bardzo łatwo się je przygotowuje, a żurawina nadaje im zaskakującego smaku. Mają mniej tłuszczu, bo nie smaży się ich w oleju.

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 szklanka (100 g) bułki tartej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i keczupem. Formować małe kotleciki i piec przez 30 minut.

3W rondelku, na małym ogniu podgrzać żurawinę wymieszaną z sosem barbecue, brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Dodać kotlety i gotować przez 1 godzinę. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

7 osób