30 min.
30 min.
60 min.
Soczyste kurze udka, pokryte mieszanką suszonych ziół i znakomitych przypraw, można przygotować naprawdę błyskawicznie. Podaje się je z czerwoną fasolą i ryżem po kreolsku.
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 8 udek z kurczaka, ze skórą
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Mąkę, mieloną paprykę, pieprz, czosnek, chili, tymianek i szczyptę soli włożyć do foliowej torebki i potrząsnąć, aby dobrze się wymieszały. W każdym udku z kurczaka zrobić po 2 nacięcia i natrzeć oliwą. Pojedynczo wrzucić do torebki z przyprawami i potrząsając, obtoczyć w mieszance. Strząsnąć nadmiar przypraw i włożyć udka do piekarnika. Piec na ruszcie przez 20-25 minut, często obracając, aż nabiorą złotego koloru.
2W tym czasie przygotować ryż po kreolsku. Podgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, paprykę i selera, smażyć przez 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Mieszając, dodać ryż, a następnie bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
3Dodać do ryżu posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć ryż na 4 talerze, na każdej porcji położyć 2 udka. Podawać przybrane natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób