30 min.
30 min.
180 min.
Pyszne włoskie danie – ciasto drożdżowe jak na pizzę, ale zawinięte jak duże pierogi z nadzieniem w środku. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki:
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody (45°C)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody i odstawić aż się spienią.
2W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Zrobić zagłębienie w środku, dodać drożdże, wymieszać. Zarabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody.
3Na stolnicy rozsmarować łyżeczkę oliwy i przełożyć na nią ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
5W międzyczasie przygotować nadzienie. Brokuły rozdzielić na różyczki i włożyć do zimnej wody z łyżeczką soli. Odstawić na 15 minut. Przepłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 5 minut. Odcedzić i posiekać. Wymieszać z trzema rodzajami sera, czosnkiem, pepperoni, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
6Wyrośnięte ciasto zagniatać przez minutę. Podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20×25 cm.
7W miseczce wymieszać jajko z wodą.
8Na dłuższym boku każdego z prostokątów ciasta ułożyć po 2/3 szklanki nadzienia. Mieszaniną jajka z wodą posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć jak pieróg, aby nadzienie było w środku i zlepić brzegi.
9Dwie blaszki posypać mąką kukurydzianą. Na każdej ułożyć 3 calzone. Pozostałym jajkiem posmarować po wierzchu pierogi. Ponakłuwać je wykałaczką.
10Piec calzone przez 30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
6 osób