Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
180 min.

Pyszne włoskie danie – ciasto drożdżowe jak na pizzę, ale zawinięte jak duże pierogi z nadzieniem w środku. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.

Składniki:

  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (45°C)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody i odstawić aż się spienią.

2W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Zrobić zagłębienie w środku, dodać drożdże, wymieszać. Zarabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody.

3Na stolnicy rozsmarować łyżeczkę oliwy i przełożyć na nią ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

5W międzyczasie przygotować nadzienie. Brokuły rozdzielić na różyczki i włożyć do zimnej wody z łyżeczką soli. Odstawić na 15 minut. Przepłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 5 minut. Odcedzić i posiekać. Wymieszać z trzema rodzajami sera, czosnkiem, pepperoni, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

6Wyrośnięte ciasto zagniatać przez minutę. Podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20×25 cm.

7W miseczce wymieszać jajko z wodą.

8Na dłuższym boku każdego z prostokątów ciasta ułożyć po 2/3 szklanki nadzienia. Mieszaniną jajka z wodą posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć jak pieróg, aby nadzienie było w środku i zlepić brzegi.

9Dwie blaszki posypać mąką kukurydzianą. Na każdej ułożyć 3 calzone. Pozostałym jajkiem posmarować po wierzchu pierogi. Ponakłuwać je wykałaczką.

10Piec calzone przez 30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

6 osób