Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tak upieczone mięso indycze smaczne jest zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno jako wędlina na kanapkach.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżka bazyli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2Marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki. Włożyć na 10 minut do zamrażalnika.

3Czosnek obrać i pokroić w ćwiartki.

4Zrobić w mięsie dziurki szpikulcem – faszerować je marchewką i czosnkiem.

5Mięso natrzeć dokładnie oliwą wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i bazylią. Przełożyć je do brytfanny i dodać szklankę wody, lub do foli do pieczenia (tzw. rękawa).

6Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut.

Porcja dla:

15 osób