Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Tak upieczone mięso indycze smaczne jest zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno jako wędlina na kanapkach.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 3 marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżka bazyli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2Marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki. Włożyć na 10 minut do zamrażalnika.
3Czosnek obrać i pokroić w ćwiartki.
4Zrobić w mięsie dziurki szpikulcem – faszerować je marchewką i czosnkiem.
5Mięso natrzeć dokładnie oliwą wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i bazylią. Przełożyć je do brytfanny i dodać szklankę wody, lub do foli do pieczenia (tzw. rękawa).
6Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut.
Porcja dla:
15 osób