Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
270 min.

Prosty przepis na pysznego indyka nie tylko na świąteczne okazje. Zazwyczaj nadziewam go bekonem, grzybami i ziołami. A z szyjki i podrobów robię wywar, z którego przyrządzam sos. Zobaczcie nasz przepis video!

Składniki:

  • 1 cały indyk (około 5,5 kg)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Z indyka usunąć podroby i szyjkę i włożyć do garnka, dodać 200 ml wody, selera, marchewkę i posiekane zioła. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić.

2Indyka ułożyć w brytfance, poluzować skórę na piersi i wetrzeć pod nią masło. Skórę na wierzchu piersi też nasmarować masłem. Oprószyć solą i pieprzem. Do środka włożyć przekrojoną cytrynę, dzięki czemu indyk będzie soczysty.

3Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i posmarować masłem. Na tym etapie można również nafaszerować indyka nadzieniem. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, przykryć indyka folią aluminiową i kontunuować pieczenie przez około 3,5 godziny, co 30 minut smarując masłem i polewając wyciekającymi sokami.

4Ugotowany wywar z podrobów przecedzić, przecierając warzywa przez sito.

5Indyka wyjąć na półmisek, a do brytfanki wlać przecedzony wywar i wino, wymieszać, zdrapując przypalone do dna resztki. Przecedzić przez sito i podgrzać. Sos podawać do indyka.

Porcja dla:

6 osób