30 min.
60 min.
90 min.
Pyszny kurczak po japońsku! Łatwo można przepis podwoić, a obiecuję, że będzie trzeba, bo kiedy Twoja rodzina raz go spróbuje będzie chciała więcej!
Składniki:
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka zimnej wody
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 120 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
- 60 ml (1/4 szklanki) octu jabłkowego
Przygotowanie:
1W małym rondelku, na małym ogniu, wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, cukrem, sosem sojowym, octem jabłkowym, czosnkiem, imbirem i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.
2Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
3Udka kurczaka włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22×32 cm. Polać kurczaka sosem, a następnie odwrócić i polać po drugiej stronie.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Po upływie tego czasu odwrócić udka na drugą stronę i piec kolejne 30 minut, lub do czasu aż kurczak będzie upieczony i wyciekające soki będą przejrzyste. Podczas pieczenia co 10 minut polewać sosem.
Porcja dla:
6 osób