20 min.
25 min.
45 min.
Potrawy typu stir-fry łączą w jednym daniu różnorodne składniki – mięso, warzywa i produkty skrobiowe. W tym przepisie plasterkom rumsztyku towarzyszy ryż smażony z jajkiem oraz apetyczne zestawienie czerwonej papryki i brokułów. Całość smakuje wybornie.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g chudego rumsztyku bez tłuszczu, pokrojonego w poprzek włókien w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego
- 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w krążki
- 200 g małych różyczek brokułów
- 6 łyżek sosu ostrygowego
- listki świeżej kolendry, do przybrania
Przygotowanie:
1Wrzucić ryż do rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Odsączyć, przełożyć z powrotem do rondla, przykryć i ustawić w cieple.
2Mocno rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po powierzchni. Wrzucić mięso, czosnek oraz imbir i smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty, aż kawałki rumsztyku przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odstawić.
3Rozgrzać drugą łyżkę oleju w woku, wrzucić czerwoną cebulę, paprykę i brokuły. Smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso wraz z sokami, wlać sos ostrygowy i podgrzewać minutę na małym ogniu.
4W czasie smażenia mięsa z warzywami rozgrzać w innym woku lub na innej patelni olej do usmażenia ryżu z jajkami. Wrzucić cebulkę dymkę i groszek. Smażyć, cały czas mieszając, minutę. Wlać jajka oraz sos sojowy i dalej smażyć, aż zaczną się ścinać. Dodać ryż i starannie wymieszać, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze minutę.
5Przełożyć ryż do czterech misek, przykryć mięsem z warzywami, posypać listkami kolendry i podawać.
Porcja dla:
4 osób