Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo dobra i szybka. Polecam na kolację, dzieci będą zachwycone. Polecam do niej makaron świderki!

Składniki:

  • 500 g dowolnego makaronu (ja daję świderki)
  • 380 g gotowej mieszanki mrożonych warzyw
  • Szynka (dowolna)
  • Ser żółty (do posypania zapiekanki)
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

1Przed zrobieniem zapiekanki należy wyciągnąć warzywa aby się rozmroziły.

2Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

3Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

4Do dużego garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażamy.

5Do szynki dodajemy rozmrożone warzywa. Do tego dodajemy ugotowany makaron. Chwilę dusimy.

6Do mniejszego garnka dodajemy wodę i „pomysł na”. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 3 minuty.

7Do makaronu dodajemy bazylię i oregano, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach C.

Porcja dla:

5 osób