Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Bardzo dobra i szybka. Polecam na kolację, dzieci będą zachwycone. Polecam do niej makaron świderki!
Składniki:
- 500 g dowolnego makaronu (ja daję świderki)
- 380 g gotowej mieszanki mrożonych warzyw
- Szynka (dowolna)
- Ser żółty (do posypania zapiekanki)
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
1Przed zrobieniem zapiekanki należy wyciągnąć warzywa aby się rozmroziły.
2Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4Do dużego garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażamy.
5Do szynki dodajemy rozmrożone warzywa. Do tego dodajemy ugotowany makaron. Chwilę dusimy.
6Do mniejszego garnka dodajemy wodę i „pomysł na”. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 3 minuty.
7Do makaronu dodajemy bazylię i oregano, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach C.
Porcja dla:
5 osób