Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Aby przyrządzić to pyszne treściwe danie, przygotowujemy szybko sos z fasoli, kiełbasy i pieczarek, a następnie zapiekamy go z ryżem. Jako dodatek wystarczy prosta sałatka.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 250 g ryżu basmati, wypłukanego
- 800 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Seler naciowy i cebulę smażyć przez 2 minuty. Dodać pieczarki i smażyć przez 3 minuty.
2Wsypać ryż do rondla i wymieszać. Wlać gorący wywar, dodać fasolę, kiełbasę, ½ łyżeczki soli, skórkę pomarańczową, liście laurowe i czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
3Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Zapiekać przez 20 minut, aż ryż zmięknie. Dodać natkę pietruszki, wymieszać widelcem i podawać.
Porcja dla:
4 osób