Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Aby przyrządzić to pyszne treściwe danie, przygotowujemy szybko sos z fasoli, kiełbasy i pieczarek, a następnie zapiekamy go z ryżem. Jako dodatek wystarczy prosta sałatka.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
  • 800 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Seler naciowy i cebulę smażyć przez 2 minuty. Dodać pieczarki i smażyć przez 3 minuty.

2Wsypać ryż do rondla i wymieszać. Wlać gorący wywar, dodać fasolę, kiełbasę, ½ łyżeczki soli, skórkę pomarańczową, liście laurowe i czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.

3Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Zapiekać przez 20 minut, aż ryż zmięknie. Dodać natkę pietruszki, wymieszać widelcem i podawać.

Porcja dla:

4 osób