Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Filet z piersi kurczaka to niezawodny sposób na smaczny, szybki obiad dla całej rodziny – tym razem panierowana i usmażona na złoto z plasterkami cukinii.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek mięty, posiekany

Przygotowanie:

1Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.

2Jajko roztrzepać, zanurzać w nim kurczaka, a następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

3Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry (można do tego celu użyć obieraczki do warzyw).

4Masło stopić na średnim ogniu i smażyć paski cukinii przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, dodać miętę i podawać z kurczakiem.

Porcja dla:

4 osób