Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Filet z piersi kurczaka to niezawodny sposób na smaczny, szybki obiad dla całej rodziny – tym razem panierowana i usmażona na złoto z plasterkami cukinii.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 cukinie
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek mięty, posiekany
Przygotowanie:
1Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
2Jajko roztrzepać, zanurzać w nim kurczaka, a następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
3Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry (można do tego celu użyć obieraczki do warzyw).
4Masło stopić na średnim ogniu i smażyć paski cukinii przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, dodać miętę i podawać z kurczakiem.
Porcja dla:
4 osób