45 min.
30 min.
75 min.
Smaczne a za razem bardzo zdrowe danie. Pierogi z farszem z twarogu, podsmażone i podawane z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 jako
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 1 niepełna szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
1Z mąki, 1 jajka, 1 łyżki oleju i szczypty soli oraz ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
2Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, połowę dodaj do twarogu, do reszty dołóż pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, smaż. Przypraw solą i pieprzem. Duś, aż powstanie gęsty sos.
3Do sera i cebuli z czosnkiem dodaj część siekanych ziół, żółtka, dodaj też sól, pieprz i ostrą paprykę, wymieszaj.
4Ciasto rozwałkuj cienko, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku.
5Po ostudzeniu smaż na głębokim tłuszczu. Pierogi podawaj z sosem pomidorowym, posypane świeżymi posiekanymi ziołami.
Porcja dla:
5 osób