Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Smaczne a za razem bardzo zdrowe danie. Pierogi z farszem z twarogu, podsmażone i podawane z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jako
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

1Z mąki, 1 jajka, 1 łyżki oleju i szczypty soli oraz ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.

2Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, połowę dodaj do twarogu, do reszty dołóż pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, smaż. Przypraw solą i pieprzem. Duś, aż powstanie gęsty sos.

3Do sera i cebuli z czosnkiem dodaj część siekanych ziół, żółtka, dodaj też sól, pieprz i ostrą paprykę, wymieszaj.

4Ciasto rozwałkuj cienko, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku.

5Po ostudzeniu smaż na głębokim tłuszczu. Pierogi podawaj z sosem pomidorowym, posypane świeżymi posiekanymi ziołami.

Porcja dla:

5 osób