10 min.
20 min.
30 min.
Łagodna w smaku dynia doskonale komponuje się w tym omlecie z wyrazistymi porami. Podawać ze szpinakiem i gotowanymi młodymi ziemniakami.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pory, pokrojone w krążki
- 500 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 8 jajek
- 125 ml chudej śmietanki
- 3 łyżki parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
- 2 listki świeżej szałwii lub mały pęczek szczypiorku, posiekany
Przygotowanie:
1Usmażyć pory i dynię. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej lub żeliwnej patelni o grubym dnie i średnicy 25–30 cm, którą można wstawić do opiekacza. Jeśli ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową. Wrzucić pory oraz dynię i starannie obtoczyć w oliwie. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Często mieszać. Dodać orzeszki piniowe i znów wymieszać.
2Przygotować jajka. Wbić jajka do dużej miski. Dodać śmietankę, parmezan oraz zioła. Doprawić solą oraz pieprzem i starannie roztrzepać widelcem. Dodać usmażone warzywa, wymieszać i przelać masę jajeczną z powrotem na patelnię. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć 4–5 minut, aż frittata zetnie się niemal całkowicie. Rozgrzać mocno opiekacz.
3Przyrumienić frittatę. Wstawić patelnię do opiekacza i zapiekać 2–3 minuty, aż frittata wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać na gorąco lub na ciepło.
Porcja dla:
4 osób