Czas przygotowania:
180 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
225 min.

Pierogi z farszem z białej kapusty mają delikatniejszy smak niż te z kiszoną kapustą. Połączenie z sosem z suszonych prawdziwków to niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • garść suszonych prawdziwków, namoczonych
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Przygotować ciasto: masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody – doprowadzić do wrzenia a potem dodać pozostałą wodę.

2Do miski przesiać mąkę i wlewać partiami masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.

3Ciasto wyrobić na elastyczną, jednolitą masę i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.

4Przygotować farsz: kapustę pokrojoną na ćwiartki gotować przez około 15 minut, a następnie odcisnąć z wody (najlepiej przez bawełnianą ściereczkę – tu przyda sie męska ręka bo trzeba przy tym trochę siły!)

5Cebulę zeszklić na oliwie.

6Odciśniętą kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli.

7Przyprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez około 10 minut na wolnym ogniu.

8Przygotować sos: namoczone grzyby pokroić w paseczki i gotować przez około 10 minut.

9Dodać pokrojone pieczarki oraz cebulę i gotować kolejne 10 minut.

10W garnuszku rozmieszać śmietanę z mąką i wlać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem do smaku.

11Ciasto partiami rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy i małą szklanką wykrawać krążki. Można użyć normalnej szklanki, ale wtedy pierogi będą duże.

12Na środek każdego krążka ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.

13Gotować partiami po 15 pierogów we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię – około 5 minut.

14Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.

Porcja dla:

60 osób