180 min.
15 min.
225 min.
Pierogi z farszem z białej kapusty mają delikatniejszy smak niż te z kiszoną kapustą. Połączenie z sosem z suszonych prawdziwków to niepowtarzalny smak!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- garść suszonych prawdziwków, namoczonych
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto: masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody – doprowadzić do wrzenia a potem dodać pozostałą wodę.
2Do miski przesiać mąkę i wlewać partiami masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.
3Ciasto wyrobić na elastyczną, jednolitą masę i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.
4Przygotować farsz: kapustę pokrojoną na ćwiartki gotować przez około 15 minut, a następnie odcisnąć z wody (najlepiej przez bawełnianą ściereczkę – tu przyda sie męska ręka bo trzeba przy tym trochę siły!)
5Cebulę zeszklić na oliwie.
6Odciśniętą kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli.
7Przyprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez około 10 minut na wolnym ogniu.
8Przygotować sos: namoczone grzyby pokroić w paseczki i gotować przez około 10 minut.
9Dodać pokrojone pieczarki oraz cebulę i gotować kolejne 10 minut.
10W garnuszku rozmieszać śmietanę z mąką i wlać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem do smaku.
11Ciasto partiami rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy i małą szklanką wykrawać krążki. Można użyć normalnej szklanki, ale wtedy pierogi będą duże.
12Na środek każdego krążka ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
13Gotować partiami po 15 pierogów we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię – około 5 minut.
14Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.
Porcja dla:
60 osób