Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
130 min.

Niesamowicie prosty sposób na rostbef, czyli pieczeń wołową, która smakuje świetnie. Najważniejsze jest to, by użyć wołowiny najlepszej jakości. Rzadko kupuję wołowinę, ale kiedy już to robię – inwestuję w to, co najlepsze. Nie trzeba jej za bardzo doprawiać, by smakowała wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg rostbefu wołowego bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

Przygotowanie:

1Jeśli na mięsie jest gruba warstwa tłuszczu – odkroić ją. Natrzeć mięso solą i pieprzem.

2Na średnim ogniu postawić rondel o grubym dnie lub brytfankę i rozgrzać w niej olej. Podsmażyć mięso z każdej strony. Dolać trochę wody i posmarować mięso po wierzchu musztardą.

3Zmniejszyć ognień i dusić przez 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu odwracać mięso, sprawdzając czy w rondlu jest jeszcze woda. W razie potrzeby dolać więcej. Mięso powinno leżeć w wodzie, ale nie „pływać” w niej (a rondel nie powinien być zbyt duży). Około 15 minut przed końcem duszenia dodać czosnek.

4Wyjąć mięso z rondla i wstawić w ciepłe miejsce. Płyn z rondla przecedzić na sicie i doprawić solą i pieprzem.

5Pokroić mięso w plastry i podawać z sosem. Można też jeść na zimno.

Porcja dla:

4 osób