15 min.
30 min.
45 min.
Bardzo proste, zdrowe i szybkie do przygotowania danie. Na „Steak rocku” do tej pory robiłem głównie steki, ryby i owoce morza. Kurczak to efekt weekendowego przyjazdu znajomych. Miłe zaskoczenie – pierś grillowana w ten sposób jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Każdy kęs w połączeniu z sosami i warzywami to przyjemna zagadka dla podniebienia.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- świeży rozmaryn
- 2 listki świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
2Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
3W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
4Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
5Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
6Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
7Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.
Porcja dla:
2 osób