Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo proste, zdrowe i szybkie do przygotowania danie. Na „Steak rocku” do tej pory robiłem głównie steki, ryby i owoce morza. Kurczak to efekt weekendowego przyjazdu znajomych. Miłe zaskoczenie – pierś grillowana w ten sposób jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Każdy kęs w połączeniu z sosami i warzywami to przyjemna zagadka dla podniebienia.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • świeży rozmaryn
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).

2Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).

3W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.

4Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.

5Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.

6Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.

7Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa.

Porcja dla:

2 osób