Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
745 min.

Sok z jagód, z całymi jagodami, znakomicie smakuje zimową porą. Sam sok dodaję do herbaty, a jagody wykorzystuję do ryżu lub drożdżowych bułek na parze.

Składniki:

  • 1 l jagód (czarnej borówki)
  • 250 g cukru

Przygotowanie:

1Jagody przebrać – wyrzucić ogonki, listki itp.

2Wypłukać owoce i zasypać cukrem. Odstawić na całą noc (np. do lodówki).

3Wymyć dokładnie słoiczki o pojemności 200 ml.

4Nałożyć jagody do słoiczków.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Porcja dla:

6 osób