Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
745 min.
745 min.
Sok z jagód, z całymi jagodami, znakomicie smakuje zimową porą. Sam sok dodaję do herbaty, a jagody wykorzystuję do ryżu lub drożdżowych bułek na parze.
Składniki:
- 1 l jagód (czarnej borówki)
- 250 g cukru
Przygotowanie:
1Jagody przebrać – wyrzucić ogonki, listki itp.
2Wypłukać owoce i zasypać cukrem. Odstawić na całą noc (np. do lodówki).
3Wymyć dokładnie słoiczki o pojemności 200 ml.
4Nałożyć jagody do słoiczków.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.
Porcja dla:
6 osób