Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
138260 min.

Pigwówka – czyli nalewka z owoców pigwy, które są u nas coraz bardziej popularne. Są bardzo bogate w witaminę C, która na pewno nam się przyda zimą, gdy nalewka dojrzeje.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 250 g cukru
  • 1 l spirytusu 70%

Przygotowanie:

1Dojrzałe owoce umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić plasterki pigwy do słoja, zasypać cukrem, dobrze potrząsnąć, zakręcić i odstawić na 2 dni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem.

2Po upływie 2 dni zalać zawartość słoja spirytusem, zakręcić słój ponownie i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce.

3Po 6 tygodniach delikatnie rozlać nalewkę do butelek, a owoce pozostałe w słoju zasypać niewielką ilością cukru i potrząsnąć całość. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do butelek z nalewką.

4Zakręcić lub zakorkować butelki i odstawić w ciemne miejsce do zimy.

Porcja dla:

1 osoby