20 min.
138260 min.
Pigwówka – czyli nalewka z owoców pigwy, które są u nas coraz bardziej popularne. Są bardzo bogate w witaminę C, która na pewno nam się przyda zimą, gdy nalewka dojrzeje.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 250 g cukru
- 1 l spirytusu 70%
Przygotowanie:
1Dojrzałe owoce umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić plasterki pigwy do słoja, zasypać cukrem, dobrze potrząsnąć, zakręcić i odstawić na 2 dni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słojem.
2Po upływie 2 dni zalać zawartość słoja spirytusem, zakręcić słój ponownie i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce.
3Po 6 tygodniach delikatnie rozlać nalewkę do butelek, a owoce pozostałe w słoju zasypać niewielką ilością cukru i potrząsnąć całość. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do butelek z nalewką.
4Zakręcić lub zakorkować butelki i odstawić w ciemne miejsce do zimy.
Porcja dla:
1 osoby