Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Te burgery są naprawdę ostre! Po brzegi wypełnione papryczkami chili. Przy ich przyrządzaniu najlepiej ubrać rękawiczki i uważać, żeby soki nie prysneły do oka!

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2 świeże papryczki jalapeno, wydrążone z pestek i posiekane
  • 1 mała świeża papryczka chili poblano, wydrążona z pestek i posiekana
  • 1 świeża papryczka habanero, wydrążona z pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka rozkruszonej suszonej czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

2W dużej misce wymieszać wołowinę z czosnkiem, papryczkami, kolendrą i kminkiem. Uformować burgery.

3Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć burgery i grillować przez 5 minut na każdej stronie. Podawać na bułce z dodatkiem świeżych warzyw lub ulubionego sosu.

Porcja dla:

8 osób