10 min.
20 min.
30 min.
Smaczne i proste do przygotowania danie z kuchni indyjskiej – ziemniaki, szpinak i soczewica smażone w aromatycznym sosie z dodatkiem imbiru, kurkumy i chili.
Składniki:
- 750 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 250 g listków młodego szpinaku
- 3½ łyżki oleju arachidowego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 mała zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Gotować ziemniaki przez 8–10 minut, aż trochę zmiękną.
2Ustawić sitko do gotowania na parze nad ziemniakami i gotować szpinak przez 3–4 minuty. Przełożyć do cedzaka i odsączyć, wyciskając większość płynu grzbietem łyżki.
3Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej patelni lub w woku. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty. Dodać imbir, chili, mieloną kolendrę i kurkumę. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, cały czas mieszając. Szpinak wrzucić na patelnię razem z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno na małym ogniu, aż potrawa zacznie bulgotać.
4W międzyczasie rozgrzać pozostały olej na małej patelni. Wrzucić czosnek i kmin rzymski. Smażyć przez 1–2 minuty, aż lekko się przyrumienią. Dodać połowę listków kolendry. Przełożyć gorące warzywa na podgrzany półmisek. Posypać usmażonym czosnkiem i kminem rzymskim oraz resztą listków kolendry.
Porcja dla:
4 osób