Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Gotowane szparagi z sosem pomarańczowym – to dobra odmiana od ciężkiego sosu holenderskiego. Pyszne, lekkie danie albo przystawka.

Składniki:

  • 600 g szparagów
  • 2 gałązki koperku

Przygotowanie:

1Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości – ok. 10-15 minut.

2Pomarańczę umyć i osuszyć. Zetrzeć 2/3 skórki, a pozostałą część pokroić w cieniutkie paseczki. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go ze startą skórką, cukrem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.

3Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować koperkiem i paseczkami ze skórki pomarańczy.

Porcja dla:

4 osób