10 min.
15 min.
55 min.
Szybki i łatwy przepis na pikantnego kurczaka marynowanego w salsie, musztardzie i soku z limonki.
Składniki:
- 120 ml (1/2 szklanki) sosu salsa
- 60 ml (1/4 szklanki) musztardy dijońskiej
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 6 filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 limonka pokrojona w kliny
Przygotowanie:
1W płytkim szklanym naczyniu lub misce wymieszać sos salsa z musztardą i sokiem z limonki. Dodać kurczaka, przykryć naczynie i włożyć do lodówki. Marynować przez co najmniej 30 minut.
2W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Wyjąć kurczaka z marynaty i włożyć na patelnię. Smażyć na złotobrązowy kolor, często obracając. W międzyczasie w rondelku gotować pozostałą marynatę przez 4-5 minut.
3Ugotowaną marynatę dodać do kurczaka i dusić całość około 3-5 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste, a sos zacznie błyszczeć. Przełożyć kurczaka na półmisek, a pod patelnią zwiększyć ogień i gotować marynatę przez kolejną minutę. Wyłożyć marynatę łyżką na piersi kurczaka, udekorować każdą z osobna łyżką jogurtu i kawałkiem limonki.
Porcja dla:
6 osób