30 min.
20 min.
80 min.
Pizza hawajska na pysznym cieście drożdżowym, z ananasem i szynką. Ciasto powinno trochę wyrastać, ale jeśli nie macie czasu, możecie je użyć od razu.
Składniki:
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (jak na chleb)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml sosu pomidorowego lub passaty
- suszone oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżkeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
2W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut aby się spieniły.
3Do miski wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i drożdże, dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki (aby było gęstsze) lub wody (aby było rzadsze). Gdy ciasto będzie już elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
4W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na sos i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
5Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko ugnieść, a następnie rozwałkować na koło. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce, posmarować sosem, nałożyć pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną w kostkę szynkę, posypać ziołami i mozzarellą.
6Piec przez 15 – 20 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią.
Porcja dla:
1 osoby