25 min.
18 min.
103 min.
Pyszny placek, który przypomina quiche – zamiast kruchego ma ciasto drożdżowe, a nadzienie z cebuli i boczku.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 350 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 21 g drożdży
- 150–180 ml letniego mleka
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski, dodać 2 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli. Rozpuścić drożdże i cukier w mleku i wlać do miski. Wyrabiać wszystkie składniki przez 5 minut mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do brzegu miski. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2Boczek podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wymieszać śmietanę z żółtkami, łyżką oleju i przyprawami do smaku.
3Ciasto zagniatać przez 5 minut na posypanym mąką blacie. Przełożyć na blaszkę i zwilżonymi rękami rozciągnąć w kształt owalny. Uformować wąski brzeg, wystający nieco ponad powierzchnię ciasta. Ciasto wewnątrz obrzeża gęsto ponakłuwać widelcem.
4Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, żeby jego objętość się podwoiła. Nagrzać piekarnik do 220°C.
5Na wyrośniętym cieście ułożyć boczek z cebulą i zalać śmietaną z dodatkami. Piec przez 15–18 minut.
Porcja dla:
8 osób