15 min.
90 min.
105 min.
Pyszny i delikatny, wprost rozpływający się w ustach sernik. Podobny do sernika nowojorskiego, ale zdecydownie lżejszy! Polecam!
Składniki:
- 900 g sera ricotta
- 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
- 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
- 6 jajek
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 23 cm.
2W dużej misce rozmieszać ser na gładką masę gumową szpatułką. Dodawać cukier i mąkę cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Nadal mieszając, stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz. Dodać wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową i sól. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
3Piec na środkowej półce piekarnika przez 75-90 minut, na jasnozłoty kolor. Środek sernika powinien być twardy, a wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Sernik troszkę opadnie.
Porcja dla:
12 osób