Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Pyszny i delikatny, wprost rozpływający się w ustach sernik. Podobny do sernika nowojorskiego, ale zdecydownie lżejszy! Polecam!

Składniki:

  • 900 g sera ricotta
  • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
  • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 23 cm.

2W dużej misce rozmieszać ser na gładką masę gumową szpatułką. Dodawać cukier i mąkę cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Nadal mieszając, stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz. Dodać wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową i sól. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

3Piec na środkowej półce piekarnika przez 75-90 minut, na jasnozłoty kolor. Środek sernika powinien być twardy, a wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Sernik troszkę opadnie.

Porcja dla:

12 osób