Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczny przepis na placki z tartej cukinii i szpinaku z dodatkiem sera feta. Podaję je z salsą z pomidorów doprawionych octem balsamicznym i chili.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g świeżego szpinaku, posiekanego
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Cukinie obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć miąższ na tarce. Posolić i odstawić aby puściły sok. Odcisnąć.

2Do cukinii dodać szpinak, fetę, czosnek i miętę, wymieszać. Dodać jajko i doprawić solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placki z obu stron na rumiano.

4W miseczce wymieszać pomidory z oliwą i octem. Wedle upodobania można dodać chili. Podawać z plackami.

Porcja dla:

4 osób