Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Smaczny przepis na placki z tartej cukinii i szpinaku z dodatkiem sera feta. Podaję je z salsą z pomidorów doprawionych octem balsamicznym i chili.
Składniki:
- 2 cukinie
- 100 g świeżego szpinaku, posiekanego
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Cukinie obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć miąższ na tarce. Posolić i odstawić aby puściły sok. Odcisnąć.
2Do cukinii dodać szpinak, fetę, czosnek i miętę, wymieszać. Dodać jajko i doprawić solą i pieprzem.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placki z obu stron na rumiano.
4W miseczce wymieszać pomidory z oliwą i octem. Wedle upodobania można dodać chili. Podawać z plackami.
Porcja dla:
4 osób