Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne placuszki z cukinii na lekki, letni obiad. Placki można podawać same, z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub cukrem.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę na sicie żeby puściła sok.

2Odcisnąć dobrze sok z cukinii, przełożyć ją do miski, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.

3Rozgrzać olej. Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.

Porcja dla:

4 osób