Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne placuszki z cukinii na lekki, letni obiad. Placki można podawać same, z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub cukrem.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę na sicie żeby puściła sok.
2Odcisnąć dobrze sok z cukinii, przełożyć ją do miski, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.
3Rozgrzać olej. Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Porcja dla:
4 osób