Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

W tym daniu kukurydzę dodajemy do gęstego ciasta doprawionego chili i świeżą kolendrą, z którego smaży się placki. Ułożone na warstwie rukwi wodnej i polane sosem jogurtowym z miętą i cebulką dymką, będą pysznym i szybkim do przyrządzenia daniem na lunch.

Składniki:

  • 140 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml chudego mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 400 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej i odsączonej
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 3–4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 115 g rukwi wodnej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Przyrządzić sos jogurtowy. Wlać jogurt do salaterki. Dodać cebulkę dymkę, miętę, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przykryć i wstawić do lodówki na czas przyrządzenia placków (sok z limonki zachować na później).

2Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wbić jajka. Wymieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, następnie stopniowo nagarniać mąkę od brzegów do środka, żeby wyrobić gładkie, gęste ciasto. Można je też wyrobić mikserem: najpierw wlać mleko i wbić jajka do miski, następnie wsypać mąkę i ucierać chwilę.

3Dodać do ciasta kukurydzę, cebulkę dymkę, papryczkę chili i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.

4Rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować odrobiną oleju. Nakładać duże łyżki ciasta i smażyć po cztery placki na średnim ogniu 2 minuty, aż zetną się od spodu i przyrumienią.

5Przewrócić placki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z drugiej strony. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych placków, dolewając w razie potrzeby nieco oliwy na patelnię.

6Ułożyć rukiew wodną na 4 talerzach i skropić sokiem z limonki. Położyć na niej placki i podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.

Porcja dla:

4 osób