15 min.
15 min.
30 min.
W tym daniu kukurydzę dodajemy do gęstego ciasta doprawionego chili i świeżą kolendrą, z którego smaży się placki. Ułożone na warstwie rukwi wodnej i polane sosem jogurtowym z miętą i cebulką dymką, będą pysznym i szybkim do przyrządzenia daniem na lunch.
Składniki:
- 140 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml chudego mleka
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 400 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej i odsączonej
- 3 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 3–4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 115 g rukwi wodnej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Przyrządzić sos jogurtowy. Wlać jogurt do salaterki. Dodać cebulkę dymkę, miętę, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przykryć i wstawić do lodówki na czas przyrządzenia placków (sok z limonki zachować na później).
2Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wbić jajka. Wymieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, następnie stopniowo nagarniać mąkę od brzegów do środka, żeby wyrobić gładkie, gęste ciasto. Można je też wyrobić mikserem: najpierw wlać mleko i wbić jajka do miski, następnie wsypać mąkę i ucierać chwilę.
3Dodać do ciasta kukurydzę, cebulkę dymkę, papryczkę chili i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
4Rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować odrobiną oleju. Nakładać duże łyżki ciasta i smażyć po cztery placki na średnim ogniu 2 minuty, aż zetną się od spodu i przyrumienią.
5Przewrócić placki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z drugiej strony. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych placków, dolewając w razie potrzeby nieco oliwy na patelnię.
6Ułożyć rukiew wodną na 4 talerzach i skropić sokiem z limonki. Położyć na niej placki i podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.
Porcja dla:
4 osób