15 min.
35 min.
50 min.
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca
Składniki:
- 500 g topinamburu
- 1 średnio-duży por
- 30 ml oliwy extra vergine
- 20 ml mirinu
- 300 g ryżu tajskiego
- 2 łyżeczki poszatkowanych liści selera naciowego
- 1 cytryna (skórka)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Obieramy topinambur za pomocą obieraczki do ziemniaków lub ostrego noża, po czym kroimy go na cienkie plasterki.
2Kroimy na plasterki pora. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy. Podsmażamy pora przez 5 minut, solimy i, po zamieszaniu, dodajemy topinambur.
3Mieszamy całość przez kilka minut za pomocą drewnianej łyżki, po czym dodajemy odrobinę mirinu. Delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem przez następne dziesięć minut, obniżając ogień.
4W międzyczasie gotujemy ryż al dente, dodając do niego soloną wodę w ilości równej dwukrotności jego objętości (na przykład 1 szklankę ryżu gotujemy w dwóch szklankach wody).
5Sprawdzamy nasz topinambur; dobrze ugotowany powinien być półtwardy.
6Ciągle mieszając, dodajemy do garnka ugotowany ryż. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą oliwy. Posypujemy startą skórką cytryny, mieszamy i podajemy na oddzielnych talerzach, dekorując wcześniej poszatkowanym selerem.
Porcja dla:
4 osób