Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Może niektórzy przekonają się do tego „wstrętnego” szpinaku 🙂
Składniki:
- łyżka masła
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- paczka makaronu (500 g)
- 150-200 g sera pleśniowego z niebieską/zieloną pleśnią pokrojonego w kostkę
- łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 150-200 g startego żółtego sera lub plastry z 2 mozzarelli
Przygotowanie:
1Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rozmrożony szpinak, dodać drobno pokrojony czosnek, posolić. Kiedy szpinak będzie miękki, wbić jajko, wymieszać, trzymać na ogniu do ścięcia jajka, ciągle mieszając.
2Ugotować i odcedzić makaron, a następnie wrzucić z powrotem do garnka. Dodać szpinak i ser pleśniowy, energicznie wymieszać.
3Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać startym serem lub mozzarellą.
4Zapiekać w przykrytym naczyniu żaroodpornym 20-25 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem. Następnie odkryć pokrywkę i piec 5 min. aby wszystko się przyrumieniło.
Porcja dla:
4 osób