Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Może niektórzy przekonają się do tego „wstrętnego” szpinaku 🙂

Składniki:

  • łyżka masła
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • paczka makaronu (500 g)
  • 150-200 g sera pleśniowego z niebieską/zieloną pleśnią pokrojonego w kostkę
  • łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 150-200 g startego żółtego sera lub plastry z 2 mozzarelli

Przygotowanie:

1Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rozmrożony szpinak, dodać drobno pokrojony czosnek, posolić. Kiedy szpinak będzie miękki, wbić jajko, wymieszać, trzymać na ogniu do ścięcia jajka, ciągle mieszając.

2Ugotować i odcedzić makaron, a następnie wrzucić z powrotem do garnka. Dodać szpinak i ser pleśniowy, energicznie wymieszać.

3Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać startym serem lub mozzarellą.

4Zapiekać w przykrytym naczyniu żaroodpornym 20-25 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem. Następnie odkryć pokrywkę i piec 5 min. aby wszystko się przyrumieniło.

Porcja dla:

4 osób