Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Apetyczna i prosta odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tej wersji z wędzonym łososiem. Doskonałe na każdą okazję.
Składniki:
- 500 g ziemniaków, wyszorowanych
- 1 cebula, posiekana
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 250 g creme fraiche (lub tłustej śmietany)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 200 g wędzonego łososia, cienko pokrojonego
Przygotowanie:
1Ziemniaki zetrzeć na tarce razem ze skórką. (Żółte ziemniaki są najlepsze, ponieważ zawierają najwięcej skrobi). Odcisnąć, aby pozbyć się wody. Przemieszać i odcisnąć jeszcze raz, aby placki nie były później wilgotne i tłuste.
2Do ziemniaków dodać cebulę, jajko i mąkę, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać placki łyżką. Smażyć, aż będą od spodu chrupiące, odwrócić na drugą stronę.
4Usmażone placki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu.
5Każdy placek udekorować creme fraiche i kawałkiem łososia.
Porcja dla:
25 osób