Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Apetyczna i prosta odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tej wersji z wędzonym łososiem. Doskonałe na każdą okazję.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, wyszorowanych
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g creme fraiche (lub tłustej śmietany)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 200 g wędzonego łososia, cienko pokrojonego

Przygotowanie:

1Ziemniaki zetrzeć na tarce razem ze skórką. (Żółte ziemniaki są najlepsze, ponieważ zawierają najwięcej skrobi). Odcisnąć, aby pozbyć się wody. Przemieszać i odcisnąć jeszcze raz, aby placki nie były później wilgotne i tłuste.

2Do ziemniaków dodać cebulę, jajko i mąkę, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać placki łyżką. Smażyć, aż będą od spodu chrupiące, odwrócić na drugą stronę.

4Usmażone placki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu.

5Każdy placek udekorować creme fraiche i kawałkiem łososia.

Porcja dla:

25 osób