45 min.
45 min.
Te słone placuszki w stylu amerykańskim przyrządza się z ciasta z dodatkiem ryżu, który nadaje im ciekawą konsystencję i zwiększa zawartość skrobi. Podajmy je z szybkim do przyrządzenia, pysznym nadzieniem z krabów doprawionym koperkiem i udekorujmy ikrą taszy.
Składniki:
- 75 g białego długoziarnistego ryżu
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kamienia winnego
- 2 jajka
- 150 ml chudego mleka
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 170 g białego mięsa kraba
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- pieprz
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do rondla, dodać 180 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić, by nieco ostygł.
2Przesiać mąkę, sól, sodę i kamień wodny do miski. Dodać ryż i zrobić zagłębienie w środku. Roztrzepać jajka z mlekiem, wlać do zagłębienia i wyrobić gęste, jednolite ciasto.
3Rozgrzać nieco oleju na dużej, teflonowej patelni o grubym dnie. Nałożyć 4 porcje po łyżeczce ciasta na patelnię, zachowując odstępy. Lekko rozprowadzić każdą wierzchem łyżeczki, by miała około 7,5 cm średnicy. Smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, aż placuszki przyrumienią się od spodu, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
4Delikatnie przewrócić placuszki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Przełożyć na podgrzany talerz, luźno przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym piekarniku. Usmażyć pozostałe placuszki.
5Aby przygotować pastę, rozgrzać śmietanę w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodać mięso kraba i nadal podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta będzie gorąca. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
6Ułożyć placuszki na 6 talerzach i rozdzielić między nie pastę krabową. Udekorować każdy placuszek odrobiną ikry i gałązką świeżego koperku. Obok ułożyć cząstki limonki do wyciśnięcia i podawać natychmiast.
Porcja dla:
6 osób