Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
45 min.

Te słone placuszki w stylu amerykańskim przyrządza się z ciasta z dodatkiem ryżu, który nadaje im ciekawą konsystencję i zwiększa zawartość skrobi. Podajmy je z szybkim do przyrządzenia, pysznym nadzieniem z krabów doprawionym koperkiem i udekorujmy ikrą taszy.

Składniki:

  • 75 g białego długoziarnistego ryżu
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kamienia winnego
  • 2 jajka
  • 150 ml chudego mleka
  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 170 g białego mięsa kraba
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wsypać ryż do rondla, dodać 180 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić, by nieco ostygł.

2Przesiać mąkę, sól, sodę i kamień wodny do miski. Dodać ryż i zrobić zagłębienie w środku. Roztrzepać jajka z mlekiem, wlać do zagłębienia i wyrobić gęste, jednolite ciasto.

3Rozgrzać nieco oleju na dużej, teflonowej patelni o grubym dnie. Nałożyć 4 porcje po łyżeczce ciasta na patelnię, zachowując odstępy. Lekko rozprowadzić każdą wierzchem łyżeczki, by miała około 7,5 cm średnicy. Smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, aż placuszki przyrumienią się od spodu, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.

4Delikatnie przewrócić placuszki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Przełożyć na podgrzany talerz, luźno przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym piekarniku. Usmażyć pozostałe placuszki.

5Aby przygotować pastę, rozgrzać śmietanę w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodać mięso kraba i nadal podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta będzie gorąca. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

6Ułożyć placuszki na 6 talerzach i rozdzielić między nie pastę krabową. Udekorować każdy placuszek odrobiną ikry i gałązką świeżego koperku. Obok ułożyć cząstki limonki do wyciśnięcia i podawać natychmiast.

Porcja dla:

6 osób