Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
560 min.

Delikatna polędwica cielęca zawinięta w ziołowy omlet i ciasto francuskie. Doskonała na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 700 g polędwicy cielęcej
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko, roztrzepane (do posmarowania ciasta)

Przygotowanie:

1Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i połową ziół prowansalskich. Natrzeć tym mięso i odstawić na noc do lodówki.

2Zamarynowane mięso obsmażyć z każdej strony na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia.

3Wymieszać trzepaczką jajka z mąką i resztą ziół. Na patelni usmażyć omlet, w który będziemy zawijać mięso, powinien więc być podobnych rozmiarów.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Na blacie rozłożyć ciasto francuskie, na nim omlet, a na omlecie położyć mięso. Ściśle zawinąć w roladę.

6Ciasto z góry lekko naciąć tworząc kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.

7Polędwicę ułożyć w brytfance lub w foremce (najlepiej na papierze do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec przez około 40-45 minut.

Porcja dla:

6 osób