20 min.
60 min.
560 min.
Delikatna polędwica cielęca zawinięta w ziołowy omlet i ciasto francuskie. Doskonała na wyjątkowe okazje.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 700 g polędwicy cielęcej
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko, roztrzepane (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie:
1Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i połową ziół prowansalskich. Natrzeć tym mięso i odstawić na noc do lodówki.
2Zamarynowane mięso obsmażyć z każdej strony na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia.
3Wymieszać trzepaczką jajka z mąką i resztą ziół. Na patelni usmażyć omlet, w który będziemy zawijać mięso, powinien więc być podobnych rozmiarów.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Na blacie rozłożyć ciasto francuskie, na nim omlet, a na omlecie położyć mięso. Ściśle zawinąć w roladę.
6Ciasto z góry lekko naciąć tworząc kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
7Polędwicę ułożyć w brytfance lub w foremce (najlepiej na papierze do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec przez około 40-45 minut.
Porcja dla:
6 osób