10 min.
60 min.
70 min.
Fantastyczny, prosty przepis na duszoną cielęcinę. Polędwicę cielęcą dusi się w cydrze z cebulą, szalotką, pomidorami i kurkami. Podawać z makaronem, ryżem lub polentą. Doskonałym dodatkiem będzie wino z Chablis.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 500 g polędwicy cielęcej
- 750 ml cydru
- 2 cebule, drobno posiekane
Przygotowanie:
1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego. Dodać masło i kiedy się rozpuści, także cielęcinę. Smażyć przez 5 minut z każdej strony, aż się przyrumieni.
2Po 10 minutach wlać cydr i smażyć dalej, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut, aby sos zgęstniał.
3Dodać drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Smażyć, aż się przyrumienią. Sos zredukuje się jeszcze bardziej.
4Po 10 minutach dodać 2 szklanki wody. Doprowadzić sos do wrzenia. Na 10 minut przed podaniem dodać pomidory i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.
Porcja dla:
3 osób