Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Fantastyczny, prosty przepis na duszoną cielęcinę. Polędwicę cielęcą dusi się w cydrze z cebulą, szalotką, pomidorami i kurkami. Podawać z makaronem, ryżem lub polentą. Doskonałym dodatkiem będzie wino z Chablis.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 750 ml cydru
  • 2 cebule, drobno posiekane

Przygotowanie:

1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego. Dodać masło i kiedy się rozpuści, także cielęcinę. Smażyć przez 5 minut z każdej strony, aż się przyrumieni.

2Po 10 minutach wlać cydr i smażyć dalej, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut, aby sos zgęstniał.

3Dodać drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Smażyć, aż się przyrumienią. Sos zredukuje się jeszcze bardziej.

4Po 10 minutach dodać 2 szklanki wody. Doprowadzić sos do wrzenia. Na 10 minut przed podaniem dodać pomidory i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.

Porcja dla:

3 osób