05 min.
50 min.
775 min.
Polędwica wieprzowa jest marynowana przez dobę w aromatycznej mieszaninie przypraw i pieczona w syropie klonowym. Często ją piekę, gdy spodziewam się gości. To dobre mięso do podania na ciepło albo na zimno, pokrojone w plastry.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- oliwa z oliwek
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml wody
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nimi polędwiczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
2Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 C.
3W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę (ale nie dopuścić, aby zaczęła dymić). Podsmażać polędwiczkę z każdej strony przez 3-5 minut. Włożyć do niezbyt wielkiej brytfanki – wielkości polędwiczki. Polać mięso syropem klonowym, a wokół mięsa wlać wodę. Piec przez 10 minut, a następnie polać sokami z dna brytfanki. Piec jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie upieczone w środku.
4Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać polane sosem z brytfanki.
Porcja dla:
8 osób