Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
775 min.

Polędwica wieprzowa jest marynowana przez dobę w aromatycznej mieszaninie przypraw i pieczona w syropie klonowym. Często ją piekę, gdy spodziewam się gości. To dobre mięso do podania na ciepło albo na zimno, pokrojone w plastry.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nimi polędwiczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

2Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 C.

3W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę (ale nie dopuścić, aby zaczęła dymić). Podsmażać polędwiczkę z każdej strony przez 3-5 minut. Włożyć do niezbyt wielkiej brytfanki – wielkości polędwiczki. Polać mięso syropem klonowym, a wokół mięsa wlać wodę. Piec przez 10 minut, a następnie polać sokami z dna brytfanki. Piec jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie upieczone w środku.

4Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać polane sosem z brytfanki.

Porcja dla:

8 osób