20 min.
120 min.
860 min.
Smaczny przepis na roladę schabową z suszonymi śliwkami i owocami. Najlepiej piec ją w rękawie, dzięki czemu mięso zachowa soczystość.
Składniki:
- 1,5-2 kg schabu bez kości
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
1Mięso opłukać i rozkroić wzdłuż na pół, tak aby można je było otworzyć jak książkę.
2Przykryć folią i rozbić na płat o równej płaszczyźnie.
3Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami i natrzeć mięso z obu stron. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
4Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić aby zmiękły.
5Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
6Schab rozłożyć na płasko i układać na nim na przemian śliwki i morele tak jak na szachownicy.
7Ciasno zwinąć w roladę i zabezpieczyć patyczkami lub specjalną nicią kuchenną.
8Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w brytfannie.
9Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 1,5-2 godziny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, a następnie kroić w plastry i podawać.
Porcja dla:
8 osób