Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
860 min.

Smaczny przepis na roladę schabową z suszonymi śliwkami i owocami. Najlepiej piec ją w rękawie, dzięki czemu mięso zachowa soczystość.

Składniki:

  • 1,5-2 kg schabu bez kości
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać i rozkroić wzdłuż na pół, tak aby można je było otworzyć jak książkę.

2Przykryć folią i rozbić na płat o równej płaszczyźnie.

3Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami i natrzeć mięso z obu stron. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

4Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić aby zmiękły.

5Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

6Schab rozłożyć na płasko i układać na nim na przemian śliwki i morele tak jak na szachownicy.

7Ciasno zwinąć w roladę i zabezpieczyć patyczkami lub specjalną nicią kuchenną.

8Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w brytfannie.

9Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 1,5-2 godziny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, a następnie kroić w plastry i podawać.

Porcja dla:

8 osób