Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
To potrawa z mojego dzieciństwa. Tata często ją przygotowywał. Warzywa duszone z mieloną wołowiną to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatek ketchupu sprawia, że danie zyskuje wyśmienity smak, a dzieci go pałaszują!
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 4 łodygi selera naciowego, posiekanego
- 3/4 szklanki (180 ml) ketchupu
- 1,6 litra wody
Przygotowanie:
1W garnku wymieszać mielone mięso z cebulą i selerem. Smażyć na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż mięso będzie brązowe. Nadmiar tłuszczu odlać.
2Dodać ketchup, wodę, marchewki, brukiew i ziemniaki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.
3Dodać kapustę i dusić przez kolejne 30-45 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Porcja dla:
7 osób