Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

To potrawa z mojego dzieciństwa. Tata często ją przygotowywał. Warzywa duszone z mieloną wołowiną to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatek ketchupu sprawia, że danie zyskuje wyśmienity smak, a dzieci go pałaszują!

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 łodygi selera naciowego, posiekanego
  • 3/4 szklanki (180 ml) ketchupu
  • 1,6 litra wody

Przygotowanie:

1W garnku wymieszać mielone mięso z cebulą i selerem. Smażyć na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż mięso będzie brązowe. Nadmiar tłuszczu odlać.

2Dodać ketchup, wodę, marchewki, brukiew i ziemniaki. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.

3Dodać kapustę i dusić przez kolejne 30-45 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Porcja dla:

7 osób