Czas przygotowania:
35 min.
Całkowity czas:
35 min.

Tradycyjne ziemniaki puree z boczkiem i dwoma rodzajami cebuli, które dodają ziemniakom wspaniałogo smaku. Są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.

Składniki:

  • 750 g mączystych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 cebulki dymki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g chudego boczku

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki, umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości około 20 minut. Odlać i krótko odparować.

2W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, oczyścić dymkę, umyć ją i pokroić w cienkie pierścionki. Obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Pokroić boczek w drobną kostkę.

3Podgrzać mleko z masłem w małym garnuszku, żeby masło się roztopiło. Wlać do ziemniaków i rozgnieść je ubijakiem na purée, równocześnie mieszając z mlekiem. Dodać dymkę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.

4Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i boczek. Smażyć, aż cebula będzie złotobrązowa, a skwarki z boczku chrupiące. Dodać tymianek. Zawartością patelni polać purée ziemniaczane.

Porcja dla:

4 osób