35 min.
35 min.
Tradycyjne ziemniaki puree z boczkiem i dwoma rodzajami cebuli, które dodają ziemniakom wspaniałogo smaku. Są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.
Składniki:
- 750 g mączystych ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 cebulki dymki
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g chudego boczku
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki, umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości około 20 minut. Odlać i krótko odparować.
2W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, oczyścić dymkę, umyć ją i pokroić w cienkie pierścionki. Obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Pokroić boczek w drobną kostkę.
3Podgrzać mleko z masłem w małym garnuszku, żeby masło się roztopiło. Wlać do ziemniaków i rozgnieść je ubijakiem na purée, równocześnie mieszając z mlekiem. Dodać dymkę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
4Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i boczek. Smażyć, aż cebula będzie złotobrązowa, a skwarki z boczku chrupiące. Dodać tymianek. Zawartością patelni polać purée ziemniaczane.
Porcja dla:
4 osób