15 min.
10 min.
25 min.
Przyrządzone na ostro steki z miecznika doskonale komponują się z pikantnymi meksykańskimi aromatami sałatki z awokado i czerwonej fasoli. Danie to podaje się z gotowanym białym lub brązowym ryżem lub też bardziej po meksykańsku – z gorącymi tortillami.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 4 steki z miecznika o łącznej wadze około 450 g
Przygotowanie:
1Wymieszać oliwę z czosnkiem i mieloną kolendrą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować mieszaniną steki miecznika z obu stron.
2Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć steki po 3–5 minut z każdej strony, żeby nie były surowe, ale wciąż lekko przezroczyste w środku. Przesmażony miecznik robi się suchy.
3Przygotować sałatkę. Obrać awokado, usunąć pestki i pokroić miąższ. Wymieszać z pomidorami, cebulą, chili, kolendrą i sokiem z limonek. Dodać czerwoną fasolę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4Podawać steki rybne z sałatką, przybrane listkami sałaty.
Porcja dla:
4 osób