02 min.
05 min.
07 min.
Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy więcej nie wrócisz do prażonej kukurydzy z mikrofalówki! Oto kukurydza prażona w garnku na gazie z olejem, margaryną i przyprawioną solą.
Składniki:
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
- 3 łyżki margaryny
- 100 g (1/2 szklanki) kukurydzy do prażenia
- 1/2 łyżeczki (lub do smaku) soli
Przygotowanie:
1Zacząć od odcięcia góry w dużej papierowej torbie od zakupów. Będzie służyć jako miska wchłaniająca nadmiar oleju.
2Do dwulitrowego garnka z pokrywką wlać olej, włożyć margarynę i wsypać kukurydzę. Postawić garnek na dużym ogniu i stale nim wstrząsać. Gdy wystrzeli pierwsze ziarno, nakryć garnek pokrywką i nadal potrząsać garnkiem. Gdy uprażona kukurydza zacznie unosić pokrywkę na garnku, zdjąć go z ognia i trzymać nad papierową torbą, aż ziarna przestaną strzelać.
3Przesypać kukurydzę do papierowej torby i wsypać połowę soli. Wstrząsnąć torbą, aby dobrze rozprowadzić sól. Przed dodaniem reszty soli spróbować, aby nie przesolić. Zawsze można później dodać więcej.
Porcja dla:
4 osób