10 min.
15 min.
25 min.
Prażone curry to przyprawa, którą ciężko dostać w Polsce, a można ją sobie łatwo przygotować w domu. Mój przepis pochodzi ze Sri Lanki, gdzie prażone curry stosuje się nie tylko do dań typu „curry”, ale też dodaje do gotowanych ziemniaków, soczewicy i innych warzyw.
Składniki:
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 1-2 laski cynamonu, pokruszone
- 1 łyżeczka kardamonu (całego, nie mielonego)
- 1 łyżeczka goździków
Przygotowanie:
1Ustawić suchą patelnię na średnim ogniu, dodać nasiona kolendry. Prażyć ok. 3-4 minuty, wykonując patelnią ruch naokoło, aby nasiona się mieszały.
2Gdy kolendra się lekko przyrumieni, dodać pieprz, cynamon, kardamon, goździki, liście curry i papryczki chili. Prażyć ok. 3-4 minuty, wykonując ten sam ruch patelnią.
3Na koniec dodać nasiona kopru i kumin i prażyć, znów ruszając patelnią, aż wszystko będzie przyrumienione i będzie wydzielać mocny aromat.
4Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmielić na pył. Przesiać przez sitko, aby pozbyć się większych cząstek i włókien.
5Przechowywać w szczelnym słoiczku.
Porcja dla:
1 osoby